Een reisje langs internet mashups

Een opkomend fenomeen op internet zijn mashups. Mashups in de context van het internet zijn webpagina’s die informatie uit meerdere bronnen combineren en vervolgens iets met deze informatie doen. Dit kan het eenvoudig weergeven van de informatie zijn, maar ook  het manipuleren of doorzoeken. Je bent zelf hoogstwaarschijnlijk wel eens een mashup tegengekomen die Google Maps gebruikte. De politie Utrecht combineert bijvoorbeeld op stopdecriminaliteit.nl Google Maps met misdaadmeldingen en op geluidsnet.nl zie je realtime vliegverkeer op een kaart.

Het concept van Bonnevoy is ook een mashup, maar dan een veel grotere combinatie van bronnen. Onze basisbronnen geven ons informatie over vliegtickets en hotelovernachtingen en vervolgens breiden we dit uit met allerlei bronnen die wij nuttig vinden voor het selecteren van de beste vakantie. Natuurlijk is dit informatie over het weer en het klimaat, maar ook uitgaansgelegenheden, prijsniveau van levensmiddelen en bezienswaardigheden.

De grote groei van het aantal mashups op internet is vooral te danken aan nieuwe technieken die het maken van een mashups makkelijker maken. Mashups worden op internet mogelijk gemaakt door API’s (Application Programming Interface) die een communicatielaag voor applicaties vormen. Op deze manier kan onze applicatie bijvoorbeeld communiceren met Expedia om zo de prijs van een hotelkamer op te vragen.

Veel API’s bieden hun informatie gratis aan voor andere websites. Het idee hierachter is dat informatie die op het internet staat meestal al gratis is en daarnaast kan het voor de aanbieder van de informatie ook gratis publiciteit geven. Doordat Google Maps zijn kaartinformatie gratis beschikbaar stelt zijn er nu duizenden websites die Google Maps bekendheid geven door een kaartje op hun website te plaatsen.

Met onze reissite gaan wij ook op tal van locaties op het internet voor jou informatie verzamelen en dat op een handige manier aan je presenteren. Jij kan dan bijvoorbeeld bij ons zoeken naar een goede deal voor een reis naar dat zonnige eiland en thuis al direct van je vakantie beginnen te genieten door alles te verkennen met StreetView en een mooi filmpje.