Inchecken: Foursquare, Facebook of Google+

Het afgelopen jaar is het aantal Nederlandse gebruikers van Foursquare sterk gegroeid. We schreven al eens eerder over dit sociale netwerk waarbij je via je mobiel aangeeft waar je je bevindt. Met de opkomst van Foursquare zijn ook de andere sociale netwerken wakker geworden en hebben ze allerlei locatiediensten toegevoegd aan hun diensten.

Bij Twitter kun je bijvoorbeeld geocoding aanzetten bij het tweeten, zodat er staat vanuit welke stad het bericht is getweet. Bij Facebook bieden ze soortgelijke functionaliteit bij statusupdates, maar je kunt zelfs op dezelfde wijze als bij Foursquare enkel aangeven waar je bent.  Het spelelement van Foursquare zit niet in Facebook, maar je kunt wel aangeven welke vrienden op dat moment bij je zijn.

Ook de nieuwe speler binnen social media, Google+,  heeft zijn Google Places checkins geïntegreerd in het social netwerk. De insteek van Google hierbij is om te concurreren met aanbiedingspartijen zoals Groupon. Met Google Offers willen ze je bij een checkin voorzien van interessante lokale aanbiedingen. Nog meer ruimte voor Google dus, om met advertenties te werken. Ieder netwerk heeft dus net een iets andere insteek en afhankelijk van wat je doel is kun je dus aangeven waar je bent.

  • Foursquare: je deelt met een beperkte groep mensen (lang niet iedereen heeft het) waar je bent. De lokale aanbiedingen zijn leuk, maar het gaat vooral om het spelelement.
  • Twitter: je geeft bij een Tweet aan wat de locatie is om de Tweet iets meer in context te brengen. Het is niet zozeer om je vrienden te laten weten waar je uithangt.
  • Facebook: je verrijkt je statusupdates met locatiegegevens waarmee je je Wall (of Timeline) interessanter maakt voor je vrienden.
  • Google+: je checkt in bij lokale bedrijven om vervolgens lokale relevante aanbiedingen te ontvangen.