Op vakantie, facts and figures

We zijn vorig jaar 36 miljoen keer op vakantie gegaan, dat is meer dan twee keer per persoon. Bijna iedereen houdt nou eenmaal van vakantie, 4 op de 5 mensen zijn namelijk vorig jaar er op uit gegaan. Van die 36 miljoen vakanties is sinds 2008 de meerderheid in het buitenland. Het aantal binnenlandse vakanties blijft sinds 1970 vrij constant, het aantal buitenlandse vakanties neemt sinds 1970 toe.

Hoeveel mag het kosten?

Trips, weekendjes weg en vakanties zijn een miljarden business.  De gemiddelde vakantieganger heeft 663 euro uitgegeven, slecht 70 euro meer dan tien jaar geleden. In totaal is er door vakantie vierend Nederland 12,3 miljard euro gespendeerd aan vluchten, overnachtingen, terrasjes en genieten. De prijzen van recreatie en cultuur zijn sinds 2006 enkele procenten gedaald. Opmerkelijk is dat het aantal vakanties nauwelijks afhangt van het inkomen. Studerenden en schoolgaanden gaan het minst vaak op vakantie, hogere werknemers het vaakst.

Waar overnachten we?

In 2010 hebben alle Nederlanders 85 miljoen keer in een hotel, appartement of kampeerterrein overnacht waarvan 51 miljoen keer op een huisjes of kampeer terrein en 34 miljoen keer in een hotel of pension.

Hoe lang gaan we?

Minder dan één miljoen mensen heeft vorig jaar alleen een korte vakantie gehouden, 2.9 miljoen mensen hebben geen vakantie gehouden en 6.2 miljoen mensen gaat uitsluitend op lange vakanties.

Als we in Nederland blijven…

We hebben 17 miljoen vakanties gemaakt binnen eigen land. Waarvan de meeste, 12% naar badplaatsen aan de Noordzee. Ook Groningen, Friesland en de Veluwe zijn populaire binnenlandse vakantie bestemmingen. Hollandse en Utrechtse meren zijn minder in trek. Met 134 duizend vakanties, 0.8%, zijn het de laagste genoteerde.

Maar als we naar het buitenland gaan…

18 miljoen vakanties hebben in het buitenland plaatsgevonden. Dat is meer dan het aantal vakanties in het binnenland. De populairste vakantielanden waren: Duitsland, 17,5%; Frankrijk, 15,5% en België, 10,8%. Frankrijk is sterk gedaald in populariteit terwijl Duitsland en de Verenigde Staten in opmars zijn.

Nederlanders gaan graag op vakantie en dat zie je aan het alsmaar stijgende aantal en de steeds groter wordende uitgaven. Ook gaan we steeds liever naar minder bekende plekjes in Nederland maar blijven we altijd van de Noordzee houden. We zijn onafscheidelijk van onze buurlanden wat betreft vakantiebestemmingen maar ook verre landen komen steeds meer op.

Bron: CBS, Vrije tijd en Cultuur